Notice: Undefined variable: _lang in /var/www/jars.pl/application/model/Engine.class.php on line 336
Targi WorldFood Warsaw - wykłady pracowników Firmy JARS Sp. z o.o. | Jars sp. z o.o.
×

Targi WorldFood Warsaw - wykłady pracowników Firmy JARS Sp. z o.o.

 

Podczas Targów WorldFood Warsaw, które odbyły się w dniach 9-11 kwietnia
w Warszawie, mieliśmy możliwość wysłuchania dwóch wystąpień przygotowanych
przez pracowników naszej Firmy: Macieja Wojciechowskiego, Kierownika Działu
Konsultacyjno-Szkoleniowego oraz Justyny Orłowskiej, Zastępcy Kierownika
Laboratorium Fizykochemicznego.
 
 
Maciej Wojciechowski prowadził wykład: Oznakowanie substancji dodatkowych na etykiecie, a trend „clean label”. Wykład poruszał bardzo popularny i „modny” obecnie wśród producentów żywności trend, czyli tzw. clean label. Polega on na wyeliminowaniu z wykazu składników substancji dodatkowych, szczególnie oznaczonych symbolem „E”, które w powszechnej opinii kojarzone są z czymś nienaturalnym.
 
 
Podczas wykładu poruszone zostały między innymi zagadnienia z zakresu substancji dodatkowych, w tym również wymagań prawnych związanych z ich zamieszczaniem na etykiecie produktu. Słuchacze dowiedzieli się czym są, zgodnie z definicją, substancje dodatkowe, w jakim celu dodaje się je do żywności oraz jakie restrykcyjne wymagania muszą one spełnić, aby mogły znaleźć się na liście dozwolonych i zatwierdzonych substancji dodatkowych. Przedstawiona została również lista artykułów spożywczych, w których zgodnie z prawem nie wolno stosować żadnych substancji dodatkowych (np. jogurt naturalny) oraz liczne przykłady „czystych etykiet”, polegających na faktycznym zastąpieniu substancji dodatkowych alternatywnymi, naturalnymi zamiennikami, na przykład zastąpienie barwników żywnością o właściwościach barwiących lub zamiana polepszaczy/emulgatorów na enzymy, które są dezaktywowane w procesie produkcyjnym. Przykłady te są dla nas, konsumentów, pozytywnym znakiem dążenia producentów do „czyszczenia” swoich etykiet.

Justyna Orłowska opowiadała zaś o aspekcie praktycznym oznaczania i wyliczania wartości odżywczej produktów spożywczych. Celem wykładu było przedstawienie sposobu wyliczenia węglowodanów ogółem, węglowodanów przyswajalnych oraz wartości odżywczej: tj. energetycznej i kalorycznej w żywności.
 
Węglowodany ogółem, węglowodany przyswajalne oraz wartość odżywczą produktów spożywczych wylicza się w oparciu o wykonane oznaczenia zawartości tłuszczu, białka, wody, popiołu ogólnego oraz błonnika pokarmowego. Słuchacze zapoznali się z metodami badawczymi, które są wykorzystywane w celu oznaczenia w/w parametrów oraz poznali sposób obliczania wartości odżywczej produktów spożywczych.
 

 

Certyfikaty i zatwierdzenia

  • 3 Topole
  • Agros Nova
  • Amber Spark
  • Animex
  • Anita
  • Bakalland
  • Biedronka
  • Bonduelle
  • Carrefour
  • Cedrob
  • Clinikka
  • Coca-Cola
  • Dalkia
  • Davit
  • Delecta
  • Delicpol
  • Develey
  • Dino Polska
  • Dr Gerard
  • Dr Oetker
  • E’Leclerc
  • EkoNorm Sp. z o.o.
  • ENEA Wytwarzanie S.A.
  • Eurocash
  • Fanex
  • Fresenius Nephrocare Polska
  • FSB Piekarnie
  • Grana
  • Grycan
  • Herbapol
  • Hochland
  • Hotel Westin
  • Hotele Hilton
  • Hotele Radisson
  • Kooperol
  • Kruger
  • Libra
  • Makton
  • Mieszko
  • Mispol
  • Mościbrody
  • MPWiK Warszawa
  • Nordfish
  • Oerlemans
  • Oskroba
  • Otmuchów
  • Pepsi Cola
  • Profi
  • Real
  • Roldrob
  • Rolnik
  • SEKO
  • SGGW
  • Śnieżka
  • Sodexo
  • Suempol
  • Teekanne
  • Telepizza
  • Tesco
  • Virtu
  • Żabka
  • Zagłoba
  • Zielona Budka