Notice: Undefined variable: _lang in /var/www/jars.pl/application/model/Engine.class.php on line 336
O firmie | Jars sp. z o.o.
×

O firmie

 

JARS Sp. z o.o. jest polską firmą rodzinną, która świadczy usługi laboratoryjne oraz usługi techniczne w sektorze spożywczym, rolnym, ochrony środowiska, geologii, kosmetyków i chemii gospodarczej. Biorąc pod uwagę oferowany zakres usług można stwierdzić, że posiada największe polskie laboratoria. Oprócz tego doradza

w kwestii bezpieczeństwa żywności i ochrony środowiska jednym z najbardziej znanych firm w kraju, a w swoich laboratoriach bada produkty największych firm z całej Europy.

Atutem firmy jest indywidualne podejście do każdego Klienta, a praca opiera się na zgranym zespole tworzonym przez ekspertów w swoich dziedzinach. Nasi specjaliści między innymi wdrażają nowe projekty, współuczestniczą w opracowywaniu aktów prawnych oraz prowadzą zajęcia na uczelniach wyższych. Nasze kompetencje i wiarygodność badań potwierdzone są licznymi certyfikatami i zatwierdzeniami.

Wysoka jakość i profesjonalizm naszych usług to cechy, które zapewniły nam osiągnięcie czołowej pozycji w niezwykle konkurencyjnej branży. Korzystanie z innowacyjnych technologii i stale poszerzany zakres akredytacji znajdują uznanie coraz szerszego grona klientów z Polski i zagranicy.


  • 2000

    Początek naszej działalności to firma doradcza Centrum Jakości JARS, która w 2000 r. jako pierwsza w Polsce opracowuje i rozpoczyna audytowanie sklepów wielkopowierzchniowych w obszarze bezpieczeństwa żywności. Równocześnie przeprowadza szkolenia z systemu HACCP oraz stosowania zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej.
    W krótkim czasie zakres usług zwiększa się o konsultacje i doradztwo w sektorze spożywczym w tym: opracowywanie dokumentacji i wdrażanie systemu HACCP, GMP i GHP oraz projekty technologiczne.
    Współpracując z sieciami hipermarketów: real,- makro, Auchan, Selgros, Carrefour, E'Leclerc rozpoczyna wprowadzanie w ich marketach na terenie całego kraju system HACCP.
    Setki przeszkolonych osób, tysiące stron dokumentacji, setki przeprowadzonych audytów - obrazują skalę funkcjonowania firmy.

  • 2002

    W czerwcu 2002 roku następuje przekształcenie firmy w spółkę o nazwie: JARS Centrum Jakości Sp. z o.o.
    Spółka przejmuje cały know-how, pracowników, kontrakty i klientów.
    Zostaje utworzone laboratorium mikrobiologiczne, które wyposażone w nowoczesny sprzęt w połączeniu z fachowym personelem, umożliwia dalszy rozwój.
    Firma pozyskuje coraz więcej klientów, a laboratorium wprowadza nowe metody badawcze oraz wdraża System Jakości oparty na ISO:17025.

  • 2004

    W 2004 roku laboratorium JARS Centrum Jakości, jako jedyne laboratorium mikrobiologiczne w Polsce , uzyskuje certyfikat akredytacji Niemieckiej Rady Akredytacyjnej (DAR). Audyt certyfikujący przeprowadza niemiecka jednostka certyfikująca DACH.
    Zarząd firmy decyduje się na taki krok ponieważ w tym czasie Polskie Centrum Akredytacyjne (PCA) nie jest jeszcze sygnatariuszem Wielostronnego Porozumienia EA MLA (EA Multilateral Agreement), a zagraniczni klienci JARS wymagają wyników badań uznawanych w całej Europie.

    Zakres działania firmy obejmuje cały kraj, a logistyka i pobór próbek są jej mocną stroną. Próbkobiorcy to doświadczeni pracownicy: technolodzy żywności, biotechnolodzy, chemicy. Wkrótce JARS jako jedno z pierwszych laboratoriów otrzymuje również akredytację poboru i transportu próbek.

  • 2006

    W 2006 roku firma przenosi się do wybudowanej przez siebie siedziby w Łajskach koło Legionowa.
    W dużym budynku o pow. 500 m2 znajdują miejsce nowoczesne laboratoria i biura. JARS rozszerza zakres usług o badania fizykochemiczne, w tym związane z ochroną środowiska.

  • 2008

    W 2008 roku powstaje pracownia sensoryczna, która rok później otrzymuje akredytację o jednym z najszerszym na polskim rynku zakresie badań.
    Wraz z Wydziałem Biologii Uniwersytetu Warszawskiego organizujemy i zaczynamy pierwszą edycję studiów podyplomowych z zakresu Bezpieczeństwa Żywności.

  • 2009

    W 2009 roku laboratorium JARS Centrum Jakości przechodzi pozytywnie audyt certyfikujący Polskiego Centrum Akredytacji i w październiku otrzymuje akredytację AB 1095. Zmiana jednostki certyfikującej wynika z obowiązujących od 2010 roku nowych przepisów europejskich w tym zakresie.

  • 2010

    W 2010 roku firma rozbudowuje istniejący obiekt do powierzchni 1000 m2 oraz tworzy nowe laboratorium w Katowicach gdzie zatrudnia kilkunastu wysokiej klasy specjalistów z wieloletnim doświadczeniem w badaniach środowiskowych.
    Wyposażone w wysokiej klasy aparaturę instrumentalną laboratorium akredytuje ponad 100 nowych metod badawczych i zaczyna świadczyć usługi z zakresu badań środowiskowych.

  • 2011

    Od czerwca 2011 r. firma zaczyna używać swojej dotychczasowej skróconej nazwy, czyli JARS Sp. z o.o. jako oficjalnej nazwy firmy. Wynika to z faktu rozpoczęcia świadczenia usług na terenie UE gdzie taka forma jest łatwiejsza do używania.
    W tym roku utworzono Dział Badawczo-Rozwojowy, który opracowując nowe metody badawcze wspiera laboratoria spółki oraz sprzedaje swoje usługi na zewnątrz. Jednocześnie opracowuje innowacyjne działania oraz kształtuje rozwój firmy.

  • 2012

    Lata 2012 – 2013 to okres dalszego dynamicznego rozwoju spółki oraz kolejnych inwestycji. Firma kupuje nieruchomość w Mysłowicach o powierzchni użytkowej 2700 m2 . Przenosi do niej swoje laboratorium z Katowic tworząc dodatkowe pracownie i wyposażając je w sprzęt do badań środowiskowych. W tym samym czasie organizowane są nowe laboratoria: mikrobiologiczne i kosmetyczne.
    W sierpniu 2012 firma JARS Sp. z o.o. jako jedyne komercyjne laboratorium w Polsce otrzymuje certyfikat OiB, uprawniający m.in. do badań racji żywnościowych dla wojska oraz produktów spożywczych dla jednostek WP.
    Rozwija się również pracownia Badań Sensorycznych. Spełniając wymagania normy PN-EN ISO 8589:2010, wyposażona jest w niezależne stanowiska do prowadzenia ocen produktów spożywczych, wody, kosmetyków i chemii gospodarczej, a także opakowań. Potwierdzeniem jej kompetencji jest największy w kraju zakres akredytacji.
    Kolejną pracownią, która powstaje jest pracownia badań wody, płynów i koncentratów do dializ. Otrzymuje ona również akredytację na badania tych obszarów.
    Studia podyplomowe prowadzone wraz z Uniwersytetem Warszawskim obchodzą 5 lecie i cieszą się olbrzymim powodzeniem. Wielu studentów nie dostaje się na nie z powodu braku miejsc.
    W tym samym roku powstaje Dział konsultacyjno-szkoleniowy, którego szkolenia cieszą się dużą popularnością.

  • 2014

    Od roku 2014 spółka dysponuje już 5-cioma laboratoriami w obu lokalizacjach posiadającymi akredytacje na 1000 metod badawczych. Dużą rolę w tym odegrał utworzony Dział Badawczo-Rozwojowy wspierający laboratoria, opracowujący innowacyjne metodyki i kształtujący rozwój firmy. W tym samym roku spółka rozszerza swój zakres usług o badania geologiczne i hydrogeologiczne tworząc równolegle dział ekspertyz i opracowań środowiskowych.

  • 2015

    W 2015 r. spółka otrzymuje certyfikat ISO 14001, potwierdzający jej kompetencje w zakresie działań na rzecz ochrony środowiska.
    Firma wykorzystując inwestycje w ostatnich 4 latach cały czas pozyskuje klientów i żeby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na badania i pobory prób otwiera nowe filie w Leżajsku i Wrocławiu. Dzięki nim zaczyna obsługiwać bezpośrednio dwa duże obszary Polski: ścianę wschodnią i ścianę zachodnią.
    Do oferty badań środowiskowych dołączają analizy z zakresu badań paliw alternatywnych oraz stałych.
    Umożliwiają one określanie wartości opałowej i składu elementarnego odpadów oraz uzyskanie informacji o zawartości wilgoci, popiołu i substancji lotnych w celu uznania odpowiednio przetworzonych odpadów za paliwa wtórne.

  • 2016

    W 2016 r. spółka otwiera 2 filie: we Wrocławiu i Leżajsku. Pierwsza obsługuje południowo-zachodnie i zachodnie rejony kraju, druga południowo-wschodnie. Obie specjalizują się w badaniach środowiskowych, badaniach wody w basenach, badaniach pozostałych wód jak również badaniach żywności. Filie posiadają biura handlowe, biura obsługi klientów oraz próbkobiorców.

    Firma nadal utrzymuje wysokie tempo rozwoju inwestując w posiadane nieruchomości i zasoby ludzkie, zatrudnia kolejnych fachowców i pozyskuje nowych klientów.

    Na koniec roku spółka posiada już 7 laboratoriów zajmujących 3000 m.kw. powierzchni i wykonujących badania ponad 20 tys. próbek miesięcznie. Oprócz tego znacząco zwiększa usługi z zakresu ekspertyz i opracowań środowiskowych, znakowania produktów, audytów systemów jakości oraz dydaktyki i szkoleń.

Outsourcing analiz laboratoryjnych
Nie generuj kosztów. My to zrobimy taniej i profesjonalnie!

JARS Sp. z o.o. oferuje usługi outsourcingowe w zależności od potrzeb Klienta:
      - pełen outsourcing – prowadzenie laboratorium zakładowego
      - bieżące analizy laboratoryjne

Mamy już doświadczenie w realizacji tej formy współpracy z producentami branży spożywczej i ochrony środowiska.
Stwarzamy naszym klientom możliwość korzystania z usług doświadczonego personelu bez konieczności tworzenia dodatkowych kosztownych etatów.

Certyfikaty i zatwierdzenia

  • 3 Topole
  • Agros Nova
  • Amber Spark
  • Animex
  • Anita
  • Bakalland
  • Biedronka
  • Bonduelle
  • Carrefour
  • Cedrob
  • Clinikka
  • Coca-Cola
  • Dalkia
  • Davit
  • Delecta
  • Delicpol
  • Develey
  • Dino Polska
  • Dr Gerard
  • Dr Oetker
  • E’Leclerc
  • EkoNorm Sp. z o.o.
  • ENEA Wytwarzanie S.A.
  • Eurocash
  • Fanex
  • Fresenius Nephrocare Polska
  • FSB Piekarnie
  • Grana
  • Grycan
  • Herbapol
  • Hochland
  • Hotel Westin
  • Hotele Hilton
  • Hotele Radisson
  • Kooperol
  • Kruger
  • Libra
  • Makton
  • Mieszko
  • Mispol
  • Mościbrody
  • MPWiK Warszawa
  • Nordfish
  • Oerlemans
  • Oskroba
  • Otmuchów
  • Pepsi Cola
  • Profi
  • Real
  • Roldrob
  • Rolnik
  • SEKO
  • SGGW
  • Śnieżka
  • Sodexo
  • Suempol
  • Teekanne
  • Telepizza
  • Tesco
  • Virtu
  • Żabka
  • Zagłoba
  • Zielona Budka