Audyty

JARS S.A. od wielu lat specjalizuje się w przeprowadzaniu audytów w sektorze spożywczym.

Zakres audytów obejmuje ocenę funkcjonowania:

  • Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)
  • Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
  • Dobrej Praktyki Produkcyjnej na zgodność z normą ISO 22716 (Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji -dedykowany dla przemysłu kosmetycznego)
  • systemu HACCP
  • systemu ISO 22000
  • systemów IFS/BRC
  • dostawców surowców i produktów

Audyty oferowane są podmiotom działającym we wszystkich branżach sektora spożywczego:

  • zakładom produkcyjnym
  • firmom logistycznym i dystrybucyjnym
  • firmom transportowym
  • sklepom detalicznym
  • restauracjom, firmom cateringowym i hotelom

Audyty przeprowadzane są w oparciu o:

  • normy
  • standardy jakościowe
  • dokumentację systemów jakości
  • wymagania zleceniodawców

 

W ramach audytu ocenia się między innymi:

  • przygotowanie zakładu pod kątem infrastruktury, wyposażenia technicznego, zasobów ludzkich, itp.
  • stan higieniczny zakładu w tym higienę: miejsc pracy, pracowników, procesów technologicznych, linii technologicznych, magazynowania i dystrybucji, itp.
  • przestrzeganie procedur i instrukcji zawartych w dokumentacji systemu jakości
  • funkcjonowanie podstawowych programów takich jak:
    • badania wody,
    • dezynsekcji i deratyzacji,
    • higieny i szkolenia pracowników,
    • mycia i dezynfekcji,
    • postępowania z odpadami,
    • przestrzeganie ustalonych zasad monitorowania CCP,
    • rzetelność prowadzenia zapisów GMP/GHP oraz HACCP,
    • jakość zdrowotną i handlową produkowanych i sprzedawanych artykułów-spożywczych.

JARS S.A. zatrudnia wysoko wykwalifikowanych audytorów posiadających certyfikaty EOQ (Europejska Organizacja Jakości) i PCBC (Polskie Centrum Badań i Certyfikacji) z tytułami: Audytor Jakości, EOQ, Quality Systems Manager, Pełnomocnik ds. jakości, Audytor wewnętrzny, wyspecjalizowanych we wszystkich branżach sektora spożywczego.

Nasi Audytorzy są profesjonalistami i posiadają specjalistyczną wiedzę, wysokie kompetencje oraz doświadczenie nabyte w ciągu 15 lat. Zdobyli je audytując setki renomowanych zakładów produkcyjnych, sklepów i hipermarketów.

Zapraszamy Państwa do pobrania najnowszego Katalogu Sektorowego JARS dla obszaru Żywności

Pobierz broszurę