Alergeny

Alergie pokarmowe mogą być powodowane przez wszystkie produkty spożywcze, jednak uważa się, że w Europie ryzyko to odnosi się przede wszystkim do alergenów pokarmowych wyszczególnionych w Załączniku II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Producenci żywności w krajach europejskich zobowiązani są do informowania konsumentów o zawartości w produkcie któregokolwiek z listy 14 składników, które najczęściej wywołują alergie lub nietolerancje pokarmowe. Obowiązkowa deklaracja alergenów dotyczy wyłącznie składników w produkcie spożywczym. Problemem pozostają substancje alergenne, które stanowią zanieczyszczenie np. z linii produkcyjnej. Mając świadomość wystąpienia takiej sytuacji, koniecznym jest zaplanowanie i wdrożenie procedur, które zapewnią eliminację niezamierzonego przedostania się alergenów do gotowego produktu.

Laboratorium JARS S.A. pomoże Państwu chronić Waszych konsumentów oraz zagwarantować firmie działanie zgodne z przepisami prawa.

Do oznaczania alergenów wykorzystujemy:

  • Metodę reakcji łańcuchowej polimerazy real time PCR;
  • Metody immunoenzymatyczne ELISA.

Organizujemy również praktyczne szkolenia dla kadry pracowniczej z zakresu zarządzania alergenami w zakładzie. Świadczymy usługi weryfikacji etykiet.