Analiza sensoryczna

Analiza sensoryczna to badanie produktów za pomocą jednego lub kilku zmysłów, stosowanych jako aparat pomiarowy. Niewątpliwie analiza posiada szerokie zastosowanie nie tylko w pracach badawczych nad wpływem różnych czynników (surowcowych, technologicznych i przechowalniczych) na jakość gotowych wyrobów, ale przede wszystkim w praktyce przemysłowej do:

  • kontroli jakości surowców i produktów gotowych;
  • porównania jakości wyrobów konkurencyjnych;
  • opracowania nowych technologii;
  • badań marketingowych;
  • zapewnienia właściwej jakości sensorycznej.

Jakie badania sensoryczne oferujemy?

JARS S.A. od wielu lat prowadzi badania sensoryczne. Posiada nowoczesną pracownię i zespół wyspecjalizowanych fachowców.

Wspiera Państwa w zakresie analizy sensorycznej:

  • żywności i surowców do jej produkcji;
  • wody do spożycia;
  • produktów non-food;
  • opakowań;
  • pasz.

Analiza sensoryczna stanowi ważny element weryfikacji jakość produktu. Jakość sensoryczna jest niewątpliwie jednym z kluczowych kryteriów wyboru konkretnego produktu. Analiza stanowi trudną dziedzinę, która wymaga nie tylko fachowej wiedzy, ale w dużej mierze konkretnych cech osobniczych. Dlatego tak ważnym aspektem jest zlecenie analizy specjalistom z wieloletnim, praktycznym doświadczeniem.

Dlaczego badania sensoryczne są tak ważne?

Analiza zajmuje szczególne miejsce wśród badań żywności. Przede wszystkim ze względu na fakt, że dostarcza informacji o produkcie, których nie uzyskamy przy zastosowaniu innych technik badawczych.

 

W celu poznania naszej szczegółowej oferty zapraszamy do KONTAKTU.

Bądź na bieżąco! Dlatego też obserwuj profil firmowy JARS S.A. na LinkedIn.