Audyty

JARS S.A. specjalizuje się od wielu lat w przeprowadzaniu audytów w sektorze spożywczym.

Zatrudniamy wysoko wykwalifikowanych audytorów, wyspecjalizowanych we wszystkich branżach sektora spożywczego, posiadających certyfikaty:

  • EOQ (Europejskiej Organizacji Jakości);
  • PCBC (Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji).

Nasze usługi oferujemy:

  • Zakładom produkcyjnym;
  • Firmom logistycznym i dystrybucyjnym;
  • Firmom transportowym;
  • Sklepom detalicznym;
  • Restauracjom, firmom cateringowym i hotelom.

Audyty przeprowadzamy w oparciu o:

  • Normy;
  • Standardy jakościowe;
  • Dokumentację systemów jakości;
  • Wymagania zleceniodawców.

Zakres przeprowadzanych przez nas audytów obejmuje ocenę funkcjonowania:

  • Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP);
  • Dobrej Pratyki Produkcyjnej (GMP);
  • Systemu HACCP wg ISO 22000;
  • Standardów IFS/BRC;
  • Dostawców surowców i produktów.

W ramach audytu ocenia się m. in.:

  • Przygotowanie zakładu pod kątem infrastruktury, wyposażenia technicznego, zasobów ludzkich, itp.;
  • Stan higieniczny zakładu, w tym higienę: miejsc pracy, pracowników, procesów technologicznych, linii technologicznych, magazynowania i dystrybucji, itp.;
  • Przestrzeganie procedur i instrukcji zawartych w dokumentacji systemu jakości;
  • Funkcjonowanie podstawowych programów takich jak: badania wody, dezynsekcja i deratyzacja, higiena i szkolenia pracowników, mycie i dezynfekcja, postępowanie z odpadami, przestrzeganie ustalonych zasad monitorowania CCP, rzetelność prowadzenia zapisów GMP/GHP oraz HACCP, jakość zdrowotna i handlowa produkowanych i sprzedawanych artykułów spożywczych.