Audyty
JARS S.A. specjalizuje się od wielu lat w przeprowadzaniu audytów w sektorze spożywczym.
Zatrudniamy wysoko wykwalifikowanych audytorów, wyspecjalizowanych we wszystkich branżach sektora spożywczego, posiadających certyfikaty:
- EOQ (Europejskiej Organizacji Jakości);
- PCBC (Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji).
Nasze usługi oferujemy:
- Zakładom produkcyjnym;
- Firmom logistycznym i dystrybucyjnym;
- Firmom transportowym;
- Sklepom detalicznym;
- Restauracjom, firmom cateringowym i hotelom.
Audyty przeprowadzamy w oparciu o:
- Normy;
- Standardy jakościowe;
- Dokumentację systemów jakości;
- Wymagania zleceniodawców.
Zakres przeprowadzanych przez nas audytów obejmuje ocenę funkcjonowania:
- Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP);
- Dobrej Pratyki Produkcyjnej (GMP);
- Systemu HACCP wg ISO 22000;
- Standardów IFS/BRC;
- Dostawców surowców i produktów.
W ramach audytu ocenia się m. in.:
- Przygotowanie zakładu pod kątem infrastruktury, wyposażenia technicznego, zasobów ludzkich, itp.;
- Stan higieniczny zakładu, w tym higienę: miejsc pracy, pracowników, procesów technologicznych, linii technologicznych, magazynowania i dystrybucji, itp.;
- Przestrzeganie procedur i instrukcji zawartych w dokumentacji systemu jakości;
- Funkcjonowanie podstawowych programów takich jak: badania wody, dezynsekcja i deratyzacja, higiena i szkolenia pracowników, mycie i dezynfekcja, postępowanie z odpadami, przestrzeganie ustalonych zasad monitorowania CCP, rzetelność prowadzenia zapisów GMP/GHP oraz HACCP, jakość zdrowotna i handlowa produkowanych i sprzedawanych artykułów spożywczych.