Badania fizykochemiczne
Podstawowa analiza fizykochemiczna żywności obejmuje następujące oznaczenia:
- Sucha masa / zawartość wody;
- Białko;
- Tłuszcz;
- pH;
- Popiół ogólny;
- Popiół nierozpuszczalny w HCl;
- Zawartość cukrów ogółem i redukujących;
- Gęstość;
- Lepkość;
- Błonnik pokarmowy;
- Sól.
Obok metod klasycznych, pozwalających na wykonanie podstawowych analiz żywności, JARS S.A. oferuje Państwu również badania z wykorzystaniem technik analiz instrumentalnych. Wśród tych metod prym wiedzie chromatografia cieczowa i gazowa oraz spektrometria, które wykorzystujemy do oznaczania zawartości m. in.:
- Konserwantów, w szczególności kwasu benzoesowego i sorbowego oraz ich soli;
- Substancji słodzących: acesulfamu-K, aspartamu i sacharyny;
- Cukrów, z wyróżnieniem: glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy i maltozy;
- Witamin, zarówno tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), jak i w wodzie (C, B);
- Kofeiny, zarówno w napojach, jak i suplementach diety;
- Mykotoksyn: deoksyniwalenolu, zearalenonu, ochratoksyny A, aflatoksyn: M1, B1, B2, G1, G2;
- Histaminy w rybach i przetworach rybnych;
- Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), w tym: benzo(a)pirenu, benzo(b)fluorantenu, chryzenu, benzo(b)antracenu oraz ich sumy;
- Metali ciężkich i składników mineralnych.