Badania fizykochemiczne

Podstawowa analiza fizykochemiczna żywności obejmuje następujące oznaczenia:

  • Sucha masa / zawartość wody;
  • Białko;
  • Tłuszcz;
  • pH;
  • Popiół ogólny;
  • Popiół nierozpuszczalny w HCl;
  • Zawartość cukrów ogółem i redukujących;
  • Gęstość;
  • Lepkość;
  • Błonnik pokarmowy;
  • Sól.

Obok metod klasycznych, pozwalających na wykonanie podstawowych analiz żywności, JARS S.A. oferuje Państwu również badania z wykorzystaniem technik analiz instrumentalnych. Wśród tych metod prym wiedzie chromatografia cieczowa i gazowa oraz spektrometria, które wykorzystujemy do oznaczania zawartości m. in.:

  • Konserwantów, w szczególności kwasu benzoesowego i sorbowego oraz ich soli;
  • Substancji słodzących: acesulfamu-K, aspartamu i sacharyny;
  • Cukrów, z wyróżnieniem: glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy i maltozy;
  • Witamin, zarówno tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), jak i w wodzie (C, B);
  • Kofeiny, zarówno w napojach, jak i suplementach diety;
  • Mykotoksyn: deoksyniwalenolu, zearalenonu, ochratoksyny A, aflatoksyn: M1, B1, B2, G1, G2;
  • Histaminy w rybach i przetworach rybnych;
  • Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), w tym: benzo(a)pirenu, benzo(b)fluorantenu, chryzenu, benzo(b)antracenu oraz ich sumy;
  • Metali ciężkich i składników mineralnych.