Legionella sp. – krótko o bakterii i rezerwuarze życia
Bakterie z rodzaju Legionella są to cienkie gram (-) pałeczki o wymiarach 0,3-0,9 x 2,0-4,0 µm, posiadające zdolność ruchu i specyficzne wymagania pokarmowe (potrzebują do wzrostu L-cysteinę, niektóre kwasy tłuszczowe, żelazo, cynk i magnez). Uznane są jako czynnik chorobotwórczy dla człowieka.
Do tej pory wyizolowano 61 gatunków z rodzaju Legionella (28 związanych z zachorowaniami), wśród których zidentyfikowano serologicznie 70 grup.
Legionella pneumophila odpowiedzialna jest za 80-90% zachorowań. Legionella pneumophila sg1 odpowiada za około 80% zachorowań w Europie.
Bakterie Legionella są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Występują w naturalnych i sztucznych zbiornikach wodnych. W zbiornikach wodnych bakterie te wchodzą w skład biofilmu bakteryjnego. Ich naturalnym rezerwuarem są wody śródlądowe i morskie, głównie w strefach przybrzeżnych, gdzie dochodzi do eutrofizacji wód. Licznie występują również w glebie, gorących źródłach. Ponadto drobnoustroje te są wewnątrzkomórkowymi pasożytami pierwotniaków (ameb i orzęsków), w komórkach których mogą się mnożyć oraz glonów (wzrost głównie w śluzie zewnątrzkomórkowym).
Drobnoustroje te z dużą łatwością mogą kolonizować sieć wodociągową, urządzenia klimatyzacyjne i kąpielowe. W związku z tym sztucznym rezerwuarem i jednocześnie źródłem zakażenia pałeczkami Legionella w obiektach mogą być instalacje wody ciepłej, zbiorniki do jej magazynowania, kurki czerpalne, sitka prysznicowe, urządzenia klimatyzacyjne, nawilżacze, baseny z hydromasażem i inne urządzenia stosowane w balneoterapii, urządzenia do wspomagania oddychania, turbiny dentystyczne i dializatory itp.
Legionella szczególnie silnie rozwija się w źle zaprojektowanych instalacjach obiektów użyteczności publicznej.
Bakterie te są oporne na działanie temperatury (do 60°C) i niektórych środków dezynfekcyjnych.
Wpływ temperatury wody na przeżywalność bakterii z rodzaju Legionella (w warunkach laboratoryjnych)
Czynniki sprzyjające występowaniu i namnażaniu się Legionella:
Bibliografia: