MYCIE OWOCÓW I WARZYW


Wchodząc do sklepu – czy to wielkopowierzchniowego, czy małego, osiedlowego – na stoisku z owocami i warzywami często nasze oczy cieszą wyeksponowane piękne i kolorowe produkty. Niektórzy mówią, że „tak śliczne, że chce się je zjeść od razu”. Przestrzegamy jednak przed tym, gdyż stara zasada – „myj owoce i warzywa przed zjedzeniem” – nadal jest aktualna mimo tego, że większość produktów jest wstępnie czyszczona przed sprzedażą.

Należy pamiętać, że owoce czy warzywa bez względu na to gdzie i w jakich warunkach są uprawiane, mają cały czas kontakt z podłożem (gleba, substrat, hydroponika, itp.), środkami chemicznymi (pestycydy), maszynami i rękoma pracowników przy zbiorze, magazynowaniu czy przygotowaniu do sprzedaży. Te wszystkie czynniki zewnętrzne zawierają w sobie różne ilości mikroorganizmów, które mogą być przenoszone na powierzchnie owoców i warzyw stanowiąc zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Nawet produkty z upraw ekologicznych są na to narażone, a to ze względu na stosowanie do ich nawożenia kompostu i obornika, które są swoistymi „magazynami” drobnoustrojów takich jak bakterie czy grzyby. Z tych samych powodów również owoce i warzywa uprawiane na własnej działce też nie są od nich wolne.

Na szczęście wspomniane mikroorganizmy znajdują się na powierzchni produktów i wystarczy je po prostu umyć przed użyciem, żeby nie dopuścić do ewentualnego zatrucia pokarmowego lub poważniejszych chorób. W przypadku owoców i większości warzyw, spłukanie wodą i porządne wytarcie potrafi praktycznie ograniczyć ilość występującej mikroflory na ich powierzchni. W przypadku warzyw okopowych wskazane jest dokładniejsze mycie pod bieżącą wodą, np. przy użyciu ostrej strony gąbki, które pozwoli usunąć resztki gleby i występujące w niej bakterie.

Przy postępowaniu z owocami i warzywami należy zwrócić uwagę na jeszcze jeden ważny aspekt. Jeżeli decydujemy się umyć je bezpośrednio po przyniesieniu do domu to nie ma problemu. Pojawia się on dopiero wtedy, jeżeli decydujemy się zrobić to później, bezpośrednio przed konsumpcją lub użyciem do przygotowania potraw. Wtedy należy uważać, żeby nie przenieś, znajdujących się na powierzchni tych produktów bakterii i grzybów, na powierzchnie w kuchni, używane sprzęty (np. noże, deski) lub inne artykuły spożywcze. Takie zjawisko określa się mianem „wtórnego zakażenia”. Warto zapamiętać ten termin, bo trafnie oddaje to co się dzieje a poza tym często można się z nim spotkać w różnego rodzaju komentarzach i publikacjach.

Podsumowując, apelujemy o mycie owoców i warzyw z wyżej wymienionych powodów. Świadomość, dlaczego należy to robić i niewielki czas poświęcony na tę czynność pozwoli nam uniknąć wielu kłopotów związanych z ewentualnym zatruciem pokarmowym lub nawet poważniejszymi konsekwencjami w przypadku wprowadzenia do naszego organizmu niepożądanych bakterii (np. coli, salmonella, gronkowiec, itp.) lub grzybów (np. pleśni wytwarzających mykotoksyny).

dr BARTŁOMIEJ KOŹNIEWSKI
Z-ca Dyrektora Działu Badawczo-Rozwojowego