Audyty

JARS S.A. od wielu lat specjalizuje się w przeprowadzaniu audytów w sektorze kosmetycznym.

Zatrudniamy wysoko wykwalifikowanych audytorów, wyspecjalizowanych we wszystkich branżach sektora kosmetycznego, posiadających certyfikaty:

  • EOQ (Europejskiej Organizacji Jakości);
  • PCBC (Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji);
  • BSI Management Systems.

Audytorzy JARS S.A. posiadają specjalistyczną wiedzę oraz wysokie kompetencje. Doświadczenie zdobyli w trakcie wieloletniej praktyki, audytując setki renomowanych zakładów produkcyjnych, sklepów i hipermarketów.  Audytorzy to praktycy, bardzo często pracujący w obszarach produkcji, kontroli i zapewnieniu jakości w przemyśle kosmetycznym czy z nim związanym m. in. dostawcy surowców.

Zakres audytów obejmuje ocenę funkcjonowania:

  • Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP);
  • Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP);
  • Dobrej Praktyki Produkcyjnej na zgodność z normą ISO 22716 (Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji GMP – dedykowany dla przemysłu kosmetycznego);
  • Systemu HACCP;
  • Systemu ISO 22000;
  • Standardów IFS HPC / BRC CP;
  • Dostawców surowców i produktów.

Audyty oferowane są podmiotom działającym we wszystkich branżach sektora kosmetycznego:

  • Zakładom produkcyjnym;
  • Firmom logistycznym i dystrybucyjnym;
  • Firmom transportowym;
  • Sklepom detalicznym;
  • Zakładom kosmetycznym, SPA.

Audyty przeprowadzane są w oparciu o:

  • Normy;
  • Standardy jakościowe;
  • Dokumentację systemów jakości;
  • Wymagania zleceniodawców.

W ramach audytu ocenia się między innymi:

  • Przygotowanie zakładu pod kątem infrastruktury, wyposażenia technicznego, zasobów ludzkich, itp.;
  • Stan higieniczny zakładu w tym higienę: miejsc pracy, pracowników, procesów technologicznych, linii technologicznych, magazynowania i dystrybucji, itp.;
  • Przestrzeganie procedur i instrukcji zawartych w dokumentacji systemu jakości;
  • Funkcjonowanie podstawowych programów takich jak:
  • Badania wody;
  • Dezynsekcji i deratyzacji;
  • Higieny i szkolenia pracowników;
  • Mycia i dezynfekcji;
  • Postępowania z odpadami;
  • Przestrzeganie ustalonych zasad monitorowania CCP, CP;
  • Rzetelność prowadzenia zapisów GMP/GHP oraz HACCP;
  • Bezpieczeństwo produktów i cały łańcuch dostaw.