Badania mikrobiologiczne
Celem badań mikrobiologicznych jest monitoring zanieczyszczenia podczas całego procesu wytwarzania kosmetyków, począwszy od pozyskania surowca i higieny produkcji, a kończąc na wyrobie gotowym. Badania te weryfikują stopień czystości mikrobiologicznej kosmetyków i tym samym potwierdzają ich bezpieczeństwo, zgodnie z dopuszczalnymi poziomami określonymi w normie PN-EN ISO 17516 Kosmetyki – Mikrobiologia – Limity mikrobiologiczne.
Czystość mikrobiologiczna – badanie ilościowe i jakościowe
Przeprowadzamy akredytowane badania jakościowe, w tym identyfikację obecności typowych patogenów oraz badania ilościowe ogólnej liczby drobnoustrojów, zgodnie z metodami ISO:
- Liczba tlenowych bakterii mezofilnych wg PN EN ISO 22149;
- Liczba drożdży i pleśni wg PN EN ISO 16212;
- Obecność Staphylococcus aureus wg PN EN ISO 22718;
- Obecność Pseudomonas aeruginosa wg PN EN ISO 22717;
- Obecność Escherichia coli wg PN EN ISO 21150;
- Obecność Candida albicans wg PN EN ISO 18416.
Test konserwacji – tzw. obciążeniowy (ang. „challenge test”)
Badanie potwierdzające właściwości przeciwdrobnoustrojowe konserwantów, a także skuteczności ich działania w układzie recepturowym. Test konserwacji potwierdza, że zastosowane środki konserwujące zabezpieczają produkt kosmetyczny przed rozwojem drobnoustrojów oraz chronią przed rozwojem wtórnych zakażeń w trakcie docelowego użytkowania.
Testy obciążeniowe wykonywane są zgodnie z metodyką:
- Normy PN EN ISO 11930;
- Farmakopei Polskiej lub Europejskiej;
- Schülke&Mayr tzw. Koko test;
- Dostosowana indywidualnie do wymagań klienta – w szczególności ukierunkowana na szczepy pozyskane z surowców czy tez bezpośrednio ze środowiska wytwarzania w obszarze produkcyjnym danego zakładu.
Potwierdzenie aktywności przeciwdrobnoustrojowej
Badania wykonywane są w celu potwierdzenia lub wykluczenia właściwości przeciwdrobnoustrojowych produktu wobec wybranych szczepów testowych, pozyskanych z uznanych kolekcji bądź wymazów z powierzchni skóry probantów. Badanie wykonywane na podstawie procedury wewnętrznej metodą:
- zawiesinową (określająca stopień redukcji drobnoustrojów);
- krążkową (wyznaczająca strefę zahamowania wzrostu drobnoustrojów).