Artykuły mleczarskie i nabiał

Badania
mikrobiologiczne

Między innymi: masło, sery dojrzewające, sery niedojrzewające, mleko surowe, mleko pasteryzowane, napoje mleczne fermentowane, serwatka, mleko w proszku, lody i mrożone desery mleczne, itp. – liczba Listeria monocytogenes
– obecność Salmonella spp.
– liczba bakterii z grupy coli
– liczba Escherichia coli
– liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
– liczba bakterii tlenowych mezofilnych
– obecność Cronobacter spp.
– liczba drożdży i pleśni
– liczba Enterobacteriaceae
– liczba przypuszczalnych Bacillus cereus
– liczba enterokoków kałowych
– obecność Campylobacter spp.
– liczba bakterii kwaszących typu mlekowego
– liczba bakterii charakterystycznych – jogurtowych
– obecność antybiotyków i innych substancji hamujących

Badania
fizykochemiczne

Między innymi: masło, sery dojrzewające, sery niedojrzewające, mleko surowe, mleko pasteryzowane, napoje mleczne fermentowane, serwatka, mleko w proszku, lody i mrożone desery mleczne, itp. – masa netto
– objętość
– napowietrzenie lodów
– białko
– sucha masa / woda
– sucha masa beztłuszczowa
– liczba kwasowa
– liczba nadtlenkowa
– tłuszcz całkowity
– popiół ogólny
– sól
– kwasowość
– cukry ogółem
– laktoza
– pH
– zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne
– rozpuszczalność
– profil kwasów tłuszczowych
– kwasy omega-3 i omega-6
– kwasy nasycone i nienasycone- cholesterol
– sterole roślinne
– witaminy: A, grupa B, E, K, C, D
– metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As
– składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp.
– kwas sorbowy i benzoesowy
– sztuczne barwniki
– mykotoksyny: aflatoksyna M1, ochratoksyna A
– alergeny
– antybiotyki i pozostałości leków weterynaryjnych

Ocena
organoleptyczna i sensoryczna

Mleko i produkty mleczne – ocena organoleptyczna
– ocena sensoryczna
– badania konsumenckie

Badania wartości
odżywczej żywności / GDA

Mleko i produkty mleczne Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011:
– wartość energetyczna
– tłuszcz
– kwasy tłuszczowe nasycone
– węglowodany
– cukry
– białko
– sól
– błonnik pokarmowy

Zapraszamy Państwa do pobrania najnowszego Katalogu Sektorowego JARS dla obszaru Żywności

Pobierz broszurę