Artykuły mleczarskie i nabiał
Badania
mikrobiologiczne
Między innymi: masło, sery dojrzewające, sery niedojrzewające, mleko surowe, mleko pasteryzowane, napoje mleczne fermentowane, serwatka, mleko w proszku, lody i mrożone desery mleczne, itp. | – liczba Listeria monocytogenes – obecność Salmonella spp. – liczba bakterii z grupy coli – liczba Escherichia coli – liczba gronkowców koagulazo-dodatnich – liczba bakterii tlenowych mezofilnych – obecność Cronobacter spp. – liczba drożdży i pleśni – liczba Enterobacteriaceae – liczba przypuszczalnych Bacillus cereus – liczba enterokoków kałowych – obecność Campylobacter spp. – liczba bakterii kwaszących typu mlekowego – liczba bakterii charakterystycznych – jogurtowych – obecność antybiotyków i innych substancji hamujących |
Badania
fizykochemiczne
Między innymi: masło, sery dojrzewające, sery niedojrzewające, mleko surowe, mleko pasteryzowane, napoje mleczne fermentowane, serwatka, mleko w proszku, lody i mrożone desery mleczne, itp. | – masa netto – objętość – napowietrzenie lodów – białko – sucha masa / woda – sucha masa beztłuszczowa – liczba kwasowa – liczba nadtlenkowa – tłuszcz całkowity – popiół ogólny – sól – kwasowość – cukry ogółem – laktoza – pH – zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne – rozpuszczalność – profil kwasów tłuszczowych – kwasy omega-3 i omega-6 – kwasy nasycone i nienasycone- cholesterol – sterole roślinne – witaminy: A, grupa B, E, K, C, D – metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As – składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp. – kwas sorbowy i benzoesowy – sztuczne barwniki – mykotoksyny: aflatoksyna M1, ochratoksyna A – alergeny – antybiotyki i pozostałości leków weterynaryjnych |
Ocena
organoleptyczna i sensoryczna
Mleko i produkty mleczne | – ocena organoleptyczna – ocena sensoryczna – badania konsumenckie |
Badania wartości
odżywczej żywności / GDA
Mleko i produkty mleczne | Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011: – wartość energetyczna – tłuszcz – kwasy tłuszczowe nasycone – węglowodany – cukry – białko – sól – błonnik pokarmowy |