Koncentraty spożywcze
Badania
mikrobiologiczne
Między innymi: koncentraty obiadowe, desery, zupy instant, produkty dietetyczne dla dorosłych, przyprawy, zioła i mieszanki przyprawowe, produkty jajeczne, hydrolizaty białkowe instant, produkty dietetyczne dla dorosłych, koncentraty lodów, napojów i deserów w proszku, koncentraty obiadowe wymagające gotowania, ekstrakty kaw zbożowych i naturalnych, itp. | – liczba bakterii tlenowych mezofilnych – obecność bakterii z grupy coli – liczba Staphylococcus aureus – obecność Salmonella spp – liczba pleśni i drożdży – liczba Enterobacteriaceae – bakterie beztlenowe przetrwalnikujące |
Badania
fizykochemiczne
Między innymi: koncentraty obiadowe, desery, zupy instant, produkty dietetyczne dla dorosłych, przyprawy, zioła i mieszanki przyprawowe, produkty jajeczne, hydrolizaty białkowe instant, produkty dietetyczne dla dorosłych, koncentraty lodów, napojów i deserów w proszku, koncentraty obiadowe wymagające gotowania, ekstrakty kaw zbożowych i naturalnych, itp. | – masa netto – objętość – białko – sucha masa / woda – zawartość poszczególnych składników – tłuszcz całkowity – popiół ogólny – popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym – sól – kwasowość – liczba kwasowa – liczba nadtlenkowa – cukry ogółem i redukujące – laktoza – rozdrobnienie – pH – błonnik – zanieczyszczenia: mechaniczne, mineralne, organiczne – lepkość – gęstość – zawartość alkoholu – skład kwasów tłuszczowych: – profil kwasów tłuszczowych – kwasy omega-3 – suma kwasów nasyconych i nienasyconych – witaminy: A, grupa B, E, K, C, D – metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As – składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp. – kwas sorbowy i benzoesowy, kwas propionowy – sztuczne barwniki – aromaty – aflatoksyna M1 – aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2 – ochratoksyna A – zearalenon – deoksyniwalenol – toksyna T1 – fumonizyny – pozostałości pestycydów: – obecność i identyfikacja GMO – obecność i zawartość alergenów |
Ocena
organoleptyczna i sensoryczna
Koncentraty spożywcze i przyprawy | – ocena organoleptyczna – ocena sensoryczna – badania konsumenckie |
Badania wartości
odżywczej żywności / GDA
Koncentraty spożywcze i przyprawy | Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011: – wartość energetyczna – tłuszcz – kwasy tłuszczowe nasycone – węglowodany – cukry – białko – sól – błonnik pokarmowy |