Koncentraty spożywcze

Badania
mikrobiologiczne

Między innymi: koncentraty obiadowe, desery, zupy instant, produkty dietetyczne dla dorosłych, przyprawy, zioła i mieszanki przyprawowe, produkty jajeczne, hydrolizaty białkowe instant, produkty dietetyczne dla dorosłych, koncentraty lodów, napojów i deserów w proszku, koncentraty obiadowe wymagające gotowania, ekstrakty kaw zbożowych i naturalnych, itp. – liczba bakterii tlenowych mezofilnych
– obecność bakterii z grupy coli
– liczba Staphylococcus aureus
– obecność Salmonella spp
– liczba pleśni i drożdży
– liczba Enterobacteriaceae
– bakterie beztlenowe przetrwalnikujące

Badania
fizykochemiczne

Między innymi: koncentraty obiadowe, desery, zupy instant, produkty dietetyczne dla dorosłych, przyprawy, zioła i mieszanki przyprawowe, produkty jajeczne, hydrolizaty białkowe instant, produkty dietetyczne dla dorosłych, koncentraty lodów, napojów i deserów w proszku, koncentraty obiadowe wymagające gotowania, ekstrakty kaw zbożowych i naturalnych, itp. – masa netto
– objętość
– białko
– sucha masa / woda
– zawartość poszczególnych składników
– tłuszcz całkowity
– popiół ogólny
– popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym
– sól
– kwasowość
– liczba kwasowa
– liczba nadtlenkowa
– cukry ogółem i redukujące
– laktoza
– rozdrobnienie
– pH
– błonnik
– zanieczyszczenia: mechaniczne, mineralne, organiczne
– lepkość
– gęstość
– zawartość alkoholu
– skład kwasów tłuszczowych:
– profil kwasów tłuszczowych
– kwasy omega-3
– suma kwasów nasyconych i nienasyconych
– witaminy: A, grupa B, E, K, C, D
– metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As
– składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp.
– kwas sorbowy i benzoesowy, kwas propionowy
– sztuczne barwniki
– aromaty
– aflatoksyna M1
– aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2
– ochratoksyna A
– zearalenon
– deoksyniwalenol
– toksyna T1
– fumonizyny
– pozostałości pestycydów:
– obecność i identyfikacja GMO
– obecność i zawartość alergenów

Ocena
organoleptyczna i sensoryczna

Koncentraty spożywcze i przyprawy – ocena organoleptyczna
– ocena sensoryczna
– badania konsumenckie

Badania wartości
odżywczej żywności / GDA

Koncentraty spożywcze i przyprawy Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011:
– wartość energetyczna
– tłuszcz
– kwasy tłuszczowe nasycone
– węglowodany
– cukry
– białko
– sól
– błonnik pokarmowy

Zapraszamy Państwa do pobrania najnowszego Katalogu Sektorowego JARS dla obszaru Żywności

Pobierz broszurę