Napoje i soki
Badania
mikrobiologiczne
Między innymi: napoje regeneracyjne i inne dietetyczne, napoje bezalkoholowe gazowane i niegazowane, soki owocowe i warzywne, itp. |
– liczba bakterii tlenowych mezofilnych – liczba pleśni i drożdży – obecność bakterii beztl przetrwalnikujących – obecność bakterii z grupy coli – liczba Listeria monocytogenes – liczba bakterii tlen mezofilnych w 20-22oC i 37oC – obecność Salmonella spp. – liczba Escherichia coli |
Badania
fizykochemiczne
Między innymi: napoje regeneracyjne i inne dietetyczne, napoje bezalkoholowe gazowane i niegazowane, soki owocowe i warzywne, itp. |
– masa netto – lepkość – gęstość – alkohol etylowy – zawartość CO2 – objętość – białko – sucha masa / woda – tłuszcz całkowity – popiół ogólny – popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym – chlorki – kwasowość – cukry ogółem i redukujące – sacharoza, laktoza, glukoza, fruktoza – tauryna – kofeina – pH – zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne – witaminy: A, grupa B, E, K, C, D – metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As – składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp. – kwas sorbowy i benzoesowy – dwutlenek siarki – sztuczne barwniki – patulina |
Ocena
organoleptyczna i sensoryczna
Napoje i soki | – ocena organoleptyczna – ocena sensoryczna – badania konsumenckie |
Badania wartości
odżywczej żywności / GDA
Napoje i soki | Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011: – wartość energetyczna – tłuszcz – kwasy tłuszczowe nasycone – węglowodany – cukry – białko – sól – błonnik pokarmowy |