Napoje i soki

Badania
mikrobiologiczne

Między innymi: napoje regeneracyjne i inne dietetyczne, napoje bezalkoholowe gazowane
i niegazowane, soki owocowe i warzywne, itp.
– liczba bakterii tlenowych mezofilnych
– liczba pleśni i drożdży
– obecność bakterii beztl przetrwalnikujących
– obecność bakterii z grupy coli
– liczba Listeria monocytogenes
– liczba bakterii tlen mezofilnych w 20-22oC i 37oC
– obecność Salmonella spp.
– liczba Escherichia coli

Badania
fizykochemiczne

Między innymi: napoje regeneracyjne i inne dietetyczne, napoje bezalkoholowe gazowane
i niegazowane, soki owocowe i warzywne, itp.
– masa netto
– lepkość
– gęstość
– alkohol etylowy
– zawartość CO2
– objętość
– białko
– sucha masa / woda
– tłuszcz całkowity
– popiół ogólny
– popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym
– chlorki
– kwasowość
– cukry ogółem i redukujące
– sacharoza, laktoza, glukoza, fruktoza
– tauryna
– kofeina
– pH
– zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne
– witaminy: A, grupa B, E, K, C, D
– metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As
– składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp.
– kwas sorbowy i benzoesowy
– dwutlenek siarki
– sztuczne barwniki
– patulina

Ocena
organoleptyczna i sensoryczna

Napoje i soki – ocena organoleptyczna
– ocena sensoryczna
– badania konsumenckie

Badania wartości
odżywczej żywności / GDA

Napoje i soki Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011:
– wartość energetyczna
– tłuszcz
– kwasy tłuszczowe nasycone
– węglowodany
– cukry
– białko
– sól
– błonnik pokarmowy

Zapraszamy Państwa do pobrania najnowszego Katalogu Sektorowego JARS dla obszaru Żywności

Pobierz broszurę