Oleje i tłuszcze

Badania
mikrobiologiczne

Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce – obecność Salmonella spp.
– obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących oraz beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczany
– obecność bakterii z grupy coli
– obecność Escherichia coli
– liczba Clostridium perfringens

Badania
fizykochemiczne

Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce – masa netto
– białko
– woda i substancje lotne
– tłuszcz całkowity
– sucha masa beztłuszczowa
– zanieczyszczenia nierozpuszczalne
– próba Kreisa
– liczba kwasowa
– liczba nadtlenkowa
– liczba zmydlenia
– liczba anizydynowa
– liczba jodowa
– klarowność
– barwa
– substancje niezmydlające się
– sól
– pH
– zanieczyszczenia: mechaniczne, mineralne, organiczne
– profil kwasów tłuszczowych
– kwasy omega-3 i omega-6
– kwas erukowy
– kwasy nasycone i nienasycone
– cholesterol
– dioksyny i dioksynopodobne PCB
– witaminy: A, grupa B, E, K, C, D
– metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As
– składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp.
– kwas sorbowy i benzoesowy, kwas propionowy
– sztuczne barwniki
– pozostałości pestycydów:
– obecność i identyfikacja GMO
– obecność i zawartość alergenów

Ocena
organoleptyczna i sensoryczna

Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce – ocena organoleptyczna
– ocena sensoryczna
– badania konsumenckie

Badania wartości
odżywczej żywności / GDA

Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011:
– wartość energetyczna
– tłuszcz
– kwasy tłuszczowe nasycone
– węglowodany
– cukry
– białko
– sól
– błonnik pokarmowy

Zapraszamy Państwa do pobrania najnowszego Katalogu Sektorowego JARS dla obszaru Żywności

Pobierz broszurę