Oleje i tłuszcze
Badania
mikrobiologiczne
Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce | – obecność Salmonella spp. – obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących oraz beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczany – obecność bakterii z grupy coli – obecność Escherichia coli – liczba Clostridium perfringens |
Badania
fizykochemiczne
Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce | – masa netto – białko – woda i substancje lotne – tłuszcz całkowity – sucha masa beztłuszczowa – zanieczyszczenia nierozpuszczalne – próba Kreisa – liczba kwasowa – liczba nadtlenkowa – liczba zmydlenia – liczba anizydynowa – liczba jodowa – klarowność – barwa – substancje niezmydlające się – sól – pH – zanieczyszczenia: mechaniczne, mineralne, organiczne – profil kwasów tłuszczowych – kwasy omega-3 i omega-6 – kwas erukowy – kwasy nasycone i nienasycone – cholesterol – dioksyny i dioksynopodobne PCB – witaminy: A, grupa B, E, K, C, D – metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As – składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp. – kwas sorbowy i benzoesowy, kwas propionowy – sztuczne barwniki – pozostałości pestycydów: – obecność i identyfikacja GMO – obecność i zawartość alergenów |
Ocena
organoleptyczna i sensoryczna
Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce | – ocena organoleptyczna – ocena sensoryczna – badania konsumenckie |
Badania wartości
odżywczej żywności / GDA
Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce | Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011: – wartość energetyczna – tłuszcz – kwasy tłuszczowe nasycone – węglowodany – cukry – białko – sól – błonnik pokarmowy |