Owoce, warzywa i ich przetwory
Badania
mikrobiologiczne
Między innymi: sałatki, surówki, produkty owocowe, warzywne, owocowo- warzywne, półprodukty owocowe i warzywne, itp. | – liczba Listeria monocytogenes – obecność Salmonella spp. – liczba Escherichia coli – obecność bakterii z grupy coli – liczba gronkowców koagulazo-dodatnich – liczba pleśni i drożdży – liczba bakterii tlenowych mezofilnych – bakterie beztlenowe przetrwalnikujące – liczba bakterii kwaszących typu mlekowego |
Mrożonki owocowe, warzywne | – liczba bakterii tlenowych mezofilnych – liczba Listeria monocytogenes – liczba bakterii z grupy coli – liczba Escherichia coli – liczba Staphylococcus aureus – liczba pleśni i drożdży – liczba Enterobacteriaceae – obecność Salmonella spp. – liczba Bacillus cereus |
Badania
fizykochemiczne
Między innymi: sałatki, surówki, produkty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, półprodukty owocowe i warzywne, mrożonki owocowe i warzywne, itp. | – masa netto – lepkość – gęstość – objętość – białko – sucha masa / woda – zawartość składników – masa owoców i warzyw – tłuszcz całkowity – popiół ogólny – popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym – sól/chlorki – kwasowość – cukry ogółem i redukujące – sacharoza, laktoza, glukoza, fruktoza – pH – zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne – aktywność enzymatyczna – witaminy: A, grupa B, E, K, C, D – metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As – składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp. – kwas sorbowy i benzoesowy – dwutlenek siarki – sztuczne barwniki – aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2 – ochratoksyna A – patulina – pozostałości pestycydów – obecność i identyfikacja GMO |
Ocena
organoleptyczna i sensoryczna
Przetwory owocowe i warzywne | – ocena organoleptyczna – ocena sensoryczna – badania konsumenckie |
Badania wartości
odżywczej żywności / GDA
Przetwory owocowe i warzywne | Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011: – wartość energetyczna – tłuszcz – kwasy tłuszczowe nasycone – węglowodany – cukry – białko – sól – błonnik pokarmowy |