Owoce, warzywa i ich przetwory

Badania
mikrobiologiczne

 

Między innymi: sałatki, surówki, produkty owocowe, warzywne, owocowo- warzywne, półprodukty owocowe i warzywne, itp. – liczba Listeria monocytogenes
– obecność Salmonella spp.
– liczba Escherichia coli
– obecność bakterii z grupy coli
– liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
– liczba pleśni i drożdży
– liczba bakterii tlenowych mezofilnych
– bakterie beztlenowe przetrwalnikujące
– liczba bakterii kwaszących typu mlekowego
Mrożonki owocowe, warzywne – liczba bakterii tlenowych mezofilnych
– liczba Listeria monocytogenes
– liczba bakterii z grupy coli
– liczba Escherichia coli
– liczba Staphylococcus aureus
– liczba pleśni i drożdży
– liczba Enterobacteriaceae
– obecność Salmonella spp.
– liczba Bacillus cereus

Badania
fizykochemiczne

Między innymi: sałatki, surówki, produkty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, półprodukty owocowe i warzywne, mrożonki owocowe i warzywne, itp. – masa netto
– lepkość
– gęstość
– objętość
– białko
– sucha masa / woda
– zawartość składników
– masa owoców i warzyw
– tłuszcz całkowity
– popiół ogólny
– popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym
– sól/chlorki
– kwasowość
– cukry ogółem i redukujące
– sacharoza, laktoza, glukoza, fruktoza
– pH
– zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne
– aktywność enzymatyczna
– witaminy: A, grupa B, E, K, C, D
– metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As
– składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp.
– kwas sorbowy i benzoesowy
– dwutlenek siarki
– sztuczne barwniki
– aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2
– ochratoksyna A
– patulina
– pozostałości pestycydów
– obecność i identyfikacja GMO

Ocena
organoleptyczna i sensoryczna

Przetwory owocowe i warzywne – ocena organoleptyczna
– ocena sensoryczna
– badania konsumenckie

Badania wartości
odżywczej żywności / GDA

Przetwory owocowe i warzywne Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011:
– wartość energetyczna
– tłuszcz
– kwasy tłuszczowe nasycone
– węglowodany
– cukry
– białko
– sól
– błonnik pokarmowy

Zapraszamy Państwa do pobrania najnowszego Katalogu Sektorowego JARS dla obszaru Żywności

Pobierz broszurę