Pieczywo, wyroby zbożowe, mąka

Badania
mikrobiologiczne

Między innymi: zbożowe produkty śniadaniowe do bezpośredniego spożycia, chrupki zbożowe, bułka tarta, półprodukty piekarskie, pieczywo, mąka, itp. – obecność bakterii z grupy coli
– obecność Salmonella spp.
– liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
– liczba Listeria monocytogenes
– liczba pleśni i drożdży
– liczba Bacillus cereus
– liczba bakterii tlenowych mezofilnych
– liczba Enterobacteriaceae
– liczba Escherichia coli
– bakterie amylolityczne
– liczba Bacillus subtilis

Badania
fizykochemiczne

Między innymi: zbożowe produkty śniadaniowe do bezpośredniego spożycia, chrupki zbożowe, bułka tarta, półprodukty piekarskie, pieczywo, mąka, itp. – masa netto
– białko
– sucha masa / woda
– zawartość składników
– tłuszcz całkowity
– popiół ogólny
– popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym
– sól
– kwasowość
– liczba kwasowa
– liczba nadtlenkowa
– kwasowość tłuszczowa
– liczba opadania
– gluten – zawartość i rozpływalność
– cukry ogółem i redukujące
– laktoza
– rozdrobnienie
– pH
– błonnik pokarmowy
– zanieczyszczenia: mechaniczne, mineralne, organiczne
– profil kwasów tłuszczowych
– kwasy omega-3 i omega-6
– kwasy nasycone i nienasycone
– cholesterol
– witaminy: A, grupa B, E, K, C, D
– metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As
– składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp.
– kwas sorbowy i benzoesowy, kwas propionowy
– sztuczne barwniki
– aromaty
– mykotoksyny: aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2, ochratoksyna A, zearalenon, deoksyniwalenol, toksyna T1, fumonizyny
– pozostałości pestycydów
– obecność i identyfikacja GMO
– obecność i zawartość alergenów

Ocena
organoleptyczna i sensoryczna

Wyroby piekarnicze i zbożowe – ocena organoleptyczna
– ocena sensoryczna
– badania konsumenckie

Badania wartości
odżywczej żywności / GDA

Wyroby piekarnicze i zbożowe Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011:
– wartość energetyczna
– tłuszcz
– kwasy tłuszczowe nasycone
– węglowodany
– cukry
– białko
– sól
– błonnik pokarmowy

Zapraszamy Państwa do pobrania najnowszego Katalogu Sektorowego JARS dla obszaru Żywności

Pobierz broszurę