Wyroby cukiernicze
Badania
mikrobiologiczne
Między innymi: ciastka z kremami, masami i nadzieniami świeże i mrożone, wyroby ciastkarskie pozostałe, kakao i czekolada – proszek, kakao i czekolada – instant, czekolada, wyroby czekoladowane, czekoladopodobne, sosy deserowe i polewy cukiernicze, półprodukty cukiernicze, itp. | – liczba Enterobacteriaceae – liczba Listeria monocytogenes – obecność Salmonella spp. – liczba gronkowców koagulazo-dodatnich – liczba bakterii z grupy coli – liczba bakterii tlenowych mezofilnych – liczba Bacillus cereus – liczba pleśni |
Badania
fizykochemiczne
Między innymi: ciastka z kremami, masami i nadzieniami świeże i mrożone, wyroby ciastkarskie pozostałe, kakao i czekolada – proszek, kakao i czekolada – instant, czekolada, wyroby czekoladowane, czekoladopodobne, sosy deserowe i polewy cukiernicze, półprodukty cukiernicze, itp. | – masa netto – białko – sucha masa / woda – zawartość składników – zawartość kuwertury/ polewy/nadzienia – tłuszcz całkowity – popiół ogólny – popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym – sól – kwasowość – liczba kwasowa – liczba nadtlenkowa – cukry ogółem i redukujące – laktoza – rozdrobnienie – pH – błonnik pokarmowy – zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne, organiczne – profil kwasów tłuszczowych – kwasy omega-3 i omega-6 – kwasy nasycone i nienasycone – cholesterol – witaminy: A, grupa B, E, K, C, D – metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As – składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp. – kwas sorbowy i benzoesowy, kwas propionowy – sztuczne barwniki – aromaty – aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2 – ochratoksyna A – zearalenon – deoksyniwalenol – toksyna T1 – fumonizyny – pozostałości pestycydów: – obecność i identyfikacja GMO – obecność i zawartość alergenów |
Ocena
organoleptyczna i sensoryczna
Wyroby cukiernicze i ciastkarskie | – ocena organoleptyczna – ocena sensoryczna – badania konsumenckie |
Badania wartości
odżywczej żywności / GDA
Wyroby cukiernicze i ciastkarskie | Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011: – wartość energetyczna – tłuszcz – kwasy tłuszczowe nasycone – węglowodany – cukry – białko – sól – błonnik pokarmowy |