Wyroby cukiernicze

Badania
mikrobiologiczne

Między innymi: ciastka z kremami, masami i nadzieniami świeże i mrożone, wyroby ciastkarskie pozostałe, kakao i czekolada – proszek, kakao i czekolada – instant, czekolada, wyroby czekoladowane, czekoladopodobne, sosy deserowe i polewy cukiernicze, półprodukty cukiernicze, itp. – liczba Enterobacteriaceae
– liczba Listeria monocytogenes
– obecność Salmonella spp.
– liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
– liczba bakterii z grupy coli
– liczba bakterii tlenowych mezofilnych
– liczba Bacillus cereus
– liczba pleśni

Badania
fizykochemiczne

Między innymi: ciastka z kremami, masami i nadzieniami świeże i mrożone, wyroby ciastkarskie pozostałe, kakao i czekolada – proszek, kakao i czekolada – instant, czekolada, wyroby czekoladowane, czekoladopodobne, sosy deserowe i polewy cukiernicze, półprodukty cukiernicze, itp. – masa netto
– białko
– sucha masa / woda
– zawartość składników
– zawartość kuwertury/ polewy/nadzienia
– tłuszcz całkowity
– popiół ogólny
– popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym
– sól
– kwasowość
– liczba kwasowa
– liczba nadtlenkowa
– cukry ogółem i redukujące
– laktoza
– rozdrobnienie
– pH
– błonnik pokarmowy
– zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne, organiczne
– profil kwasów tłuszczowych
– kwasy omega-3 i omega-6
– kwasy nasycone i nienasycone
– cholesterol
– witaminy: A, grupa B, E, K, C, D
– metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As
– składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp.
– kwas sorbowy i benzoesowy, kwas propionowy
– sztuczne barwniki
– aromaty
– aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2
– ochratoksyna A
– zearalenon
– deoksyniwalenol
– toksyna T1
– fumonizyny
– pozostałości pestycydów:
– obecność i identyfikacja GMO
– obecność i zawartość alergenów

Ocena
organoleptyczna i sensoryczna

Wyroby cukiernicze i ciastkarskie – ocena organoleptyczna
– ocena sensoryczna
– badania konsumenckie

Badania wartości
odżywczej żywności / GDA

Wyroby cukiernicze i ciastkarskie Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011:
– wartość energetyczna
– tłuszcz
– kwasy tłuszczowe nasycone
– węglowodany
– cukry
– białko
– sól
– błonnik pokarmowy

Zapraszamy Państwa do pobrania najnowszego Katalogu Sektorowego JARS dla obszaru Żywności

Pobierz broszurę