Wyroby mięsne i garmażeryjne
Badania
mikrobiologiczne
Mięso, wyroby i produkty mięsne (m.in. mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie MOM, wyroby mięsne, przetwory mięsne). |
– liczba bakterii tlenowych mezofilnych – liczba Escherichia coli – obecność Salmonella spp. – liczba gronkowców koagulazo-dodatnich – obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących – liczba Listeria monocytogenes – obecność bakterii z grupy coli – liczba Pseudomonas spp. – liczba Clostridium perfringens – liczba bakterii kwaszących typu mlekowego – obecność Campylobacter spp |
Wyroby garmażeryjne i potrawy kulinarne gotowe, półprodukty garmażeryjne, itp. | – liczba Escherichia coli – liczba gronkowców koagulazo-dodatnich – liczba Listeria monocytogenes – obecność Salmonella spp. – obecność bakterii z grupy coli – obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących – liczba pleśni – liczba drożdży (wyroby niemięsne do 40%) – liczba Clostridium perfringens |
Badania
fizykochemiczne
Wyroby i produkty mięsne, wyroby garmażeryjne i potrawy kulinarne gotowe, półprodukty garmażeryjne, itp. | – masa netto – procentowa zawartość składników – hydroksyprolina /kolagen – białko – sucha masa / woda – tłuszcz wolny i całkowity – skrobia – sól – popiół ogólny – witaminy: A, D, E, K, – metale ciężkie (Hg, Pb, Cd, As) – składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp. – benzo(a)piren i suma WWA – dioksyny i dioksynopodobne PCBDodatki do żywności: – azotany i azotyny – fosfor ogólny i polifosforany – konserwanty i słodzikiSkład kwasów tłuszczowych: – kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone – kwasy omega-3 i omega-6 – kwasy tłuszczowe transInne: – cholesterol – sterole roślinne – obecność i identyfikacja GMO – zafałszowanie mięsem innych gatunków zwierząt – obecność i zawartość alergenów |
Ocena
organoleptyczna i sensoryczna
Wyroby i produkty mięsne, wyroby garmażeryjne i potrawy kulinarne gotowe, półprodukty garmażeryjne, itp. | – ocena organoleptyczna – ocena sensoryczna – badania konsumenckie |
Badania wartości
odżywczej żywności / GDA
Wyroby i produkty mięsne, wyroby garmażeryjne i potrawy kulinarne gotowe, półprodukty garmażeryjne, itp. | Wymagania rozporządzenia PEiR NR 1169/ 2011: – wartość energetyczna – tłuszcz – kwasy tłuszczowe nasycone – węglowodany – cukry – białko – sól – błonnik pokarmowy |