Usługi dedykowane branży ryb i przetworów rybnych w JARS S.A.

Z pomocą JARS S.A. spełnicie Państwo wymagania: 

  • Prawne;
  • Systemów bezpieczeństwa żywności;
  • Sieci handlowych;
  • Konsumentów.

Dlaczego warto wybrać JARS?

  • Dedykowany opiekun Klienta;
  • Szybki dostęp do wyników on-line dzięki Panelowi Klienta;
  • Akredytowany pobór próbek;
  • Transport w monitorowanych warunkach chłodniczych;
  • Rozpoczęcie badań w ciągu 12 godzin od odbioru próbki.

 

 

W ofercie JARS S.A. dedykowanej branży ryb i przetworów rybnych znajdziecie Państwo szereg usług:

Badania mikrobiologiczne:

  • liczba Listeria monocytogenes;
  • obecność Salmonella spp.;
  • obecność bakterii beztl przetrw red siarczany;
  • liczba gronkowców koagulazo-dodatnich;
  • obecność bakterii z grupy coli;
  • liczba pleśni;
  • liczba drożdży;
  • bakterie z rodzaju Pseudomonas;
  • inne.

Badania fizykochemiczne;

  • dioksyny;
  • antybiotyki;
  • radiologia;
  • WWA;
  • masa netto;
  • białko;
  • sucha masa / woda;
  • zawartość mięsa ryby, zalewy;
  • tłuszcz całkowity;
  • popiół ogólny;
  • popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym;
  • sól;
  • kwasowość;
  • liczba kwasowa;
  • liczba nadtlenkowa;
  • cukry ogółem i redukujące;
  • pH;
  • błonnik pokarmowy;
  • zanieczyszczenia mechaniczne, mineralne, organiczne;
  • glazura;
  • zawartość ości, oprawienie, wysuszka powierzchniowai głęboka, pozostałości błony otrzewnej, skóry, łusek;
  • histamina;
  • profil kwasów tłuszczowych;
  • kwasy omega-3, omega-6, DHA i EPA;
  • kwasy nasycone i nienasycone;
  • cholesterol;
  • witaminy: A, grupa B, E, K, C, D;
  • metale ciężkie: Hg, Pb, Cd, As;
  • składniki mineralne: Ca, Fe, Mg, Zn, Na, K itp.;
  • konserwanty: kwas sorbowy i benzoesowy, kwas propionowy;
  • sztuczne barwniki;
  • pozostałości pestycydów;
  • obecność i identyfikacja GMO;
  • obecność i zawartość alergenów;
  • inne.

Badania przechowalnicze / Wyznaczanie lub potwierdzanie terminu przydatności produktu spożywczego

Badania polegają na analizie produktu w odpowiednich odstępach czasu oraz porównaniu wyników do wartości wyjściowej, tj. do wyników uzyskanych przed rozpoczęciem badań. Zakres badań przechowalniczych może obejmować, badania mikrobiologiczne, badania fizykochemiczne i badania organoleptyczne.

Badania obciążeniowe (challenge tests)

Wprowadzenie do produktu w warunkach laboratoryjnych drobnoustrojów i przechowywanie go w różnych, dających się racjonalnie przewidzieć warunkach. Produkt przechowuje się w warunkach najbardziej zbliżonych do tych, w których produkt będzie przechowywany w całym okresie przydatności do spożycia, uwzględniając zmiany temperatury podczas transportu i dystrybucji. Badania uwzględniają również zmienność produktu poprzez użycie różnych partii oraz zastosowanie szczepów wzorcowych pochodzących z międzynarodowych kolekcji jak i szczepów naturalnych wyizolowanych z danego rodzaju żywności.

Badania opakowań:

  • Badania zanieczyszczeń mikrobiologicznych;
  • Ocena organoleptyczna w zakresie wyglądu i trwałości nadruku;
  • Analiza sensoryczna w zakresie przekazywania obcego smaku i zapachu z opakowania do żywności;
  • Badania fizykochemiczne i mechaniczne (np. szczelność, odporność chemiczna);
  • Oznaczanie zawartości metali ciężkich;
  • Migracja globalna i specyficzna;
  • Inne.

Weryfikacja etykiet:

  • Weryfikacja oraz opracowanie etykiet (merytoryczne i graficzne) dla branży spożywczej;
  • Opracowanie tabeli wartości odżywczej (na rynek UE i USA);
  • Opracowanie ekspertyz dotyczących znakowania (wymaganych m. in. przez sieci handlowe).

Badania higieny środowiska produkcji:

  • Kontrola czystości mikrobiologicznej powierzchni;
  • Monitoring czystości mikrobiologicznej powietrza;
  • Badanie cząstek stałych.

Badania wody i lodu (w tym wody wykorzystywanej w procesach technologicznych):

  • Badania organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne.

Badania ścieków:

  • Akredytowane badania jakości ścieków przemysłowych i bytowych w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz mikrobiologicznych i parazytologicznych.

Badania i remediacja gruntów:

  • Kompleksowa usługa w zakresie badań zanieczyszczenia gleby, ziemi lub wód gruntowych substancjami powodującymi ryzyko, a także remediacji środowiska gruntowo – wodnego.

Ekspertyzy środowiskowe:

  • Operaty wodno-prawne:
  • Pozwolenia sektorowe oraz zintegrowane:
  • Wnioski i opracowania związane z gospodarką odpadami.

Szkolenia i doradztwo:

  • Stosowanie i interpretacja przepisów prawa żywnościowego z prawem UE;
  • Doradztwo prawne z dziedziny prawa żywnościowego;
  • Doradztwo prawne z zagadnień ochrony środowiska;
  • Znakowanie żywności, w tym znakowanie wartością odżywczą;
  • Ślad węglowy;
  • Przygotowanie do eksportu produktów na rynek USA;
  • Systemy jakości: audyty wewnętrzne, wdrażanie, pomoc w uzyskaniu certyfikatu.

Poza wymienionymi usługami, nasz zespół ekspertów z wieloletnim doświadczeniem służy Państwu radą i pomocą, aby mogli Państwo uzyskać pewność, która jest niezbędnym elementem sprzedaży produktów.

W celu poznania naszej oferty zapraszamy do bezpośredniego KONTAKTU.