Znakowanie

Znakowanie stanowi niewątpliwie jeden z kluczowych elementów łańcucha żywnościowego, mający wpływ na kompleksowe zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

Wejście w życie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, niesie ze sobą potrzebę weryfikacji dotychczasowego sposobu znakowania artykułów spożywczych.

W jaki sposób wspieramy Klientów?

W związku z aktualnymi wymogami prawnymi JARS S.A. wspiera swoich Klientów przede wszystkim w obszarze:

  • weryfikacji oraz opracowaniu etykiet (merytoryczne i graficzne) dla branży spożywczej;
  • opracowaniu tabeli wartości odżywczej (na rynek UE i USA);
  • opracowaniu ekspertyz dotyczących znakowania (wymaganych m. in. przez sieci handlowe).

JARS S.A. oferuje usługi w zakresie opracowania i weryfikacji etykiet zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa.

Jaki jest cel opracowania i weryfikacji etykiet?

Z pewnością nadrzędnym celem etykiety jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.

 

Przykładowe etykiety opracowane przez specjalistów JARS S.A.:

                  

Jakie są obowiązkowe informacje na etykiecie żywności opakowanej?

  • nazwa żywności;
  • wykaz składników;
  • wszystkie składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeśli ich forma uległa zmianie;
  • ilość określonych składników lub kategorii składników;
  • ilość netto żywności;
  • data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
  • wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;
  • nazwa lub firma i adres podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze;
  • kraj lub miejsce pochodzenia (w przypadku przewidzianym w przepisie art. 26);
  • instrukcja użycia, w przypadku, gdy w razie braku takiej informacji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione;
  • rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu, w odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętościowo;
  • informacja o wartości odżywczej.

Szkolimy z prawa żywnościowego

Godnym uwagi jest fakt, że w ramach Akademii JARS organizujemy szkolenia skierowane do przedstawicieli branży spożywczej z obszaru prawa żywnościowego.

 

W celu poznania naszej szczegółowej oferty „Znakowanie” zapraszamy do KONTAKTU.

Bądź na bieżąco! Dlatego też obserwuj profil firmowy JARS S.A. na LinkedIn.